Vuosikontrollissa kokonaiskolesteroli huutaa punaisella ja lääkäri huomauttaa, koska hänen kuuluu niin tehdä. Jos lisäksi sokeriarvosi on koholla ja olet ylipainoinen niin voikin olla syytä huoleen.

Pelkkiin kolesteroliarvoihin tuijottaminen ei tosin anna käsitystä onko sinulla riskiä sairastua sydän -ja verisuonitauteihin. On paljon parempiakin mittareita:

Triglyt ja HDL – näitä kannattaa seurata:

Triglyt ovat hyvä markkeri paljonko sinulla on ylimääräistä rasvaa verenkierrossa. Mitä pienempi arvo sen parempi. Triglyt nousevat kun syöt paljon höttöhiilareita ja sokeria. Jos ruokavaliossasi pyrit välttämään rasvaa mutta pistelet paljon ja varsinkin nopeita hiilihydraatteja ne kerääntyvät varastorasvaksi ja näkyvät testissä korkeina triglyinä.

HDL – tämän pitää olla korkeampi kuin Triglyt

Triglyjen ja HDL:n suhde

Tämä on yksinkertaisin tapa arvioida omaa tilannettasi. Laske seuraavasti:

Jaa Triglyarvo HDL-arvolla – jos tulos  on alle 1, sinulla ei ole hätää. Sinulla ei ole hapettunutta suonia ahtauttavaa kolesterolia, vaikka LDL-arvosi olisikin koholla.

-Esimerkiksi Triglyt 1,2/HDL 1,7 = 0,7 

Triglyjen viitearvo on <1,7, mutta parasta olisi pyrkiä lukuun alle 1.

ApoA1 ja ApoB -testi

Tätä testiä käytetään erikoissairaanhoidossa rasva-aineenvaihdunnan häiriöiden selvittelyssä, mutta saat sen muualtakin. 

ApoA1 on yksinkertaistettuna HDL ja ApoB on LDL. Testi näyttää LDL-partikkelien lukumäärän. Mitä enemmän on ApoB -partikkeleita, sitä aterogeenisempaa LDL-kolesteroli on eli tarttuu kiinni verisuoniin. Alhaisesta LDL-kolesterolista ei siis ole iloa, jos ApoB-testi paljastaa, että se sisältääkin paljon partikkeleita. Toisaalta, sinulla voi olla korkea LDL, mutta ApoB-testi osoittaa, että partikkelimäärä on alhainen eli kolesteroli ei ole aterogeenista. Korkea LDL-arvo ei siis aina ole riskitekijä.

Näillekin on viiterajat, HUS: 

ApoA1 – naisten tavoitearvo on >1,4 g/l, miesten >1,2 g/l

ApoB  – naisten tavoitearvo on 0,6-1,5 g/l , miesten 0,6 g -1,3 g/l

-Finnrisk 2007 mukaan 50 %:lla terveistä naisista sekä ApoB että LDL-arvot ylittyvät. – Eli ihmiset ovat terveitä, vaikka arvot ylittyvätkin.

Sitten voidaan vielä katsoa ApoB/ApoA1 suhde:

Tässä viitealueet ovat, HUS:

miehet 0,3 – 1,0

naiset 0,3 – 0,8

Yleisesti tavoite olisi kaikilla <0,9

Tämä ApoA1 ja ApoB -testi antaa siis paremman kuvan kun punnitaan pitäisikö statiineilla alentaa kolesterolia. FINNRISK 2007-aineistossa statiinit alensivat sydän- ja verisuonitautia tai diabetesta sairastavilla miehillä ApoB- partikkelien määrää, mutta ei naisilla. Molemmilla siis peruslaboratoriokokeissa kokonaiskolesterolit laskivat, mutta vain miehet hyötyivät.

Rasvahappotesti

Tämä on kolmas tapa tarkastella sydän-ja verisuonitautiriskiäsi. Rasvahappoprofiili kertoo eri rasvahappojen määrän veressäsi. Riskiä kuvaa parhaiten testin AA/EPA -suhde. Kun se on alle 2, niin ei ole hätää.

Testissä näkyy myös punasolujen Omega-3-indeksi, joka kertoo Omega-3-rasvahappojen prosentuaalisen osuuden punasolujen kalvoilta määritetyistä 26 rasvahaposta. Riski on vähäinen arvolla 8-11% tai suurempi. Jos arvo on alle 4 % riski sairastua on suuri.

Lopuksi: vain hapettunut kolesteroli on pahasta. Matala-asteisesta tulehduksesta kertovan testin S-hs-CRP:n   Triglyjen ja ja LDL-kolesterolin ollessa koholla olisi aihetta muokata ruokavaliota. 

Tämän herkän serpin eli S-hs-CRP  viiterajat ovat 1-3, mutta alle 1 on pyrkimys.

Duodecimin sivuilla sanotaan, että kustannuksiltaan ApoA1 ja ApoB -testit vastaavat perinteisiä kolesterolitutkimuksia. Olisikin toivottavaa, että testit otettaisiin laajemmin käyttöön – saataisiin säästöäkin kun statiineja määrättäisiin vain siitä hyötyville.

Mutta voit siis itse teettää testit ilman lähetettä. Puhti tarjoaa Lipoproteiinit-testipakettia ja Mila-laboratoriot rasvahappojen kotitestiä. Mehiläisen laboratorioissa saat Puhdin testit. Halutessasi saat minulta alennuskoodit kumpaankin testiin.