Tunnetko olosi huonoksi täytekakun syönnin jälkeen tai turvottaako vatsaasi pitsan jälkeen? Onko sinulla epämääräisiä tuntemuksia vatsassasi? Syötkö paljon leipää, usein leivonnaisia, hampurilaisia, pitsaa?
Suosittelen silmäilemään kirjaa ”Eroon vehnästä” William Davis 2014. Minun osaltani vehnä ja gluteeniviljat ylipäätään jäivät siihen.
Listaanpa sinulle muutaman asian, joita vehnä saa aikaiseksi:
-Vehnävatsa, joka ei ole vain kosmeettinen haitta: vehnä muuttuu nopeasti sokeriksi ja vehnävatsa johtuukin ennen kaikkea korkeasta verensokerista. Insuliini siirtää sokeria soluihin kunnes solut eivät enää insuliiniresistenssin takia ota sitä vastaan. Ylimääräinen sokeri meneekin rasvasoluihin, niihin pääsee ja mahtuu aina. – Pitsat, pastat, pullat, keksit, kakut, leivät, karkit.
Vehnävatsan viskeraalinen rasva, se sisäelinten ympärille kertyvä, ja jenkkakahvat erittävät tulehdusta aiheuttavia hormoneja, kuten leptiiniä.
Rasvakerros tuottaa myös estrogeeniä, sekä naisilla että miehillä. Viskeraalinen rasva nelinkertaistaa rintasyövän riskin naisilla.
Miehet reagoivat naisia herkemmin vehnävatsan aiheuttamaan estrogeenin nousuun ja miesten rinnat voivat kasvaa normaalia suuremmiksi. Viskeraalinen rasva lisää myös prolaktiini-hormonin tuotantoa, mikä aktivoi miehillä rintakudoksen kasvua.
-Keliakia on tuttua kauraa – vai onko? Keliaakikot eivät voi syödä gluteenia sisältäviä viljoja eli kotimaiset vehnä, ruis, ohra ja tavallinen kaura eivät käy.
Keliakia selviää vasta-aine- ja koepalatutkimuksella, mutta se on usein ehtinyt tehdä tuhojaan jo vuosia ennen kuin sairaus todetaan. Keliakia tuhoaa suolinukan, jolloin ravintoaineet kuten proteiini, rasvahapot, B-12 -, D- ,E- ja K-vitamiini, folaatti, rauta ja sinkki imeytyvät huonosti. Lapsille voi kehittyä vakava aliravitsemustila. Keliakia on viime aikoina diagnosoitu yhä useammin ylipainoisilla tai liikalihavilla, ja kun he ovat jättäneet pois vehnägluteenin ruokavaliostaan, he ovat laihtuneet, kaloreita tietoisesti vähentämättä.
– Vatsakipuja, migreeniä, niveltulehduksia, neurologisia oireita, hedelmättömyyttä, masennusta, kroonista väsymystä tai myöhemmällä iällä mahasuolikanavan syöpää. Keliakia on ns. suuri matkija ja voi olla oireidesi takana.
Vehnä on gluteeniviljoista pahin, koska sitä on i h a n j o k a p a i k a s s a prosessoiduissa elintarvikkeissa, karkeissa, valmisruoissa, vehnätärkkelyksenä, leivissä – näihin vielä erikseen lisätään gluteenia, että saataisiin vähän isompi känttyrä. Katsopa ensi kerralla tuoteselosteita, tulet hämmästymään.
Vehnästä on vaikea päästä eroon, koska se koukuttaa ja koska sitä ”pakkosyötetään” meille päivittäin ruokien mukana kotona, päiväkodissa, koulussa ja työpaikoilla. Laskekaapa montako pitseriaa on lähistöllänne – pitsaa saa vuorokauden ympäri, jos ei muualta niin omasta pakastimesta.
Onneksi voit valita – ilman nykyistä ravintoköyhäksi ja runsassatoiseksi jalostettua vehnää pärjäät mainiosti ja terveytesi kiittää!
Jos kaipaat lisävahvistusta niin Davisin kirja saattaa potkaista sinutkin alkuun vehnänvälttelyssä. Autan mielelläni vieroitusoireiset uuden vehnättömän elämän alkuun!