Dopamiini ja serotoniini – hmm, miten se nyt menikään – aivan, dopamiinin muistaa dopingista, urheilijat parantelevat sillä suorituksiaan, mutta entäs serotoniini? Mitä eroa näissä olikaan ja miten kortisoli niihin liittyisi?
Lasten endokrinologian professori, Kalifornian Yliopiston Robert Lustig esitti näiden kolmen yhteydestä selkokielellä:
Dopamiini ja serotoniini ovat hermoston välittäjäaineita, mutta siihen niiden yhteneväisyys loppuukin.
Dopamiini on oppimiseen liittyvä positiivinen, vahvistava hermoston välittäjäaine.
Se kertoo sinulle, että tämä ON hyvää, haluan lisää.
Dopamiini on sama kuin nautinto.
Serotoniini on päinvastainen – se sanoo, että tämä TUNTUU hyvältä, en halua enkä tarvitse enempää.
Serotoniini on sama kuin onnellisuus.
Nautinto ja onnellisuus ovat täysin kaksi eri asiaa. Ongelmia syntyy, jos et osaa erottaa näitä tuntemuksia toisistaan. Silloin pyrit jatkuvasti nautinnon tavoittelemiseen aina pahoinvointiin asti.
Dopamiini on kiihottava välittäjäaine, se kiinnittyy reseptoriinsa seuraavassa hermosolussa, joka kiihottuu, aktivoituu. Hermosolu haluaa kyllä aktivoitua, mutta ei pökerryksiin asti, sillä krooninen ylistimulaatio johtaa hermosolun kuolemaan. Hermosolut ovat metabolisesti hyvin aktiivisia, ja välittäjäaineen siirtymisprosessi on metabolisesti hyvin kuluttavaa. Kun aktivoiminen vain jatkuu, niin hermosolu uupuu, ja lopulta kuolee. Liika on liikaa.
Hermosoluilla onkin niitä säästävä varajärjestelmä. Kun dopamiinia tulee aina vaan enemmän niin kiinnitysreseptorit vähenevät ja dopamiinimolekyylit eivät löydä sitoutumispaikkaa. Tämä tarkoittaa selkokielellä, että toleranssimme kasvaa. Tarvitsemme enemmän ja enemmän ja saamme aina vain vähemmän. Liika dopamiini johtaa siis toleranssin kasvuun ja kun neuronit lopulta alkavat kuolla on kyseessä addiktio.
Serotoniini puolestaan on estäjä, ei vastaanottava. Se ei tarvitse varajärjestelmää säätelemään reseptorien määrää kuten dopamiini. Et voi tulla ylionnelliseksi. Mutta – dopamiini voi säätää serotoniinia alemmaksi. Mitä enemmän etsit nautintoa sitä onnettomammaksi tulet.
Miten kortisoli sitten on tässä mukana?
Kortisoli on stressihormonimme. Dopamiini-serotoniini -yhteydessä kortisoli toimii aivojen etuosassa, heti silmien yläpuolella. Alue on nimeltään prefrontal cortex. Kun tämä osa toimii oikein, pysyt erossa vaikeuksista etkä tee tyhmyyksiä. Jos taas tällä alueella on toimintahäiriö niin et huoli huomisesta, et mieti tulevaisuutta vaan elät hetkessä. Häiriö prefrontal cortex -alueella muuttaa ihmisen liskoksi – ei väliä mitä tapahtuu, haluan palkkioni heti ja nyt. Tätä palkkiohakuisuutta ei voi järkeilemällä estää, ja se taas ajaa dopamiinin toimimaan aina vain nopeammin ja lopulta hermosolujen kuoleman seurauksena on addiktio.
Palkkiojärjestelmämme liittyy sekä dopamiiniin että serotoniiniin.
Et nouse ylös sängystä jos tiedossa ei ole palkkiota, makaat vain ja lopulta kuolet. Eläinkokeissa poistettiin palkkiosysteemi ja eläinten elämänhalu katosi. Tarvitset palkkion siitä, että saat itsesi ylös sängystä, menet töihin, teet työsi, saat elantosi. Palkkio on lajien eloonjäämistä.
Palkkio on siis hyvä asia, mutta palkkio ja stressi ei. Olemme kroonisesti stressaantuneita, ja stressi saa liskoaivot hakemaan jatkuvasti palkintoa ja altistaa riippuvuudelle.
Dopamiinin ja kortisolin yhdistelmä voi siis johtaa riippuvuuteen, addiktioon.
Serotoniinin puolella kortisolilla on toisenlainen vaikutus. Serotoniini sitoutuu reseptoreihinsa, mutta kortisoli vähentää serotoniinireseptorien määrää, serotoniini vähenee ja lopulta seurauksena on depressio.
Kroonisen stressin läsnä ollessa kortisoli saa siis aikaiseksi sekä addiktion – liiallisen dopamiinin takia, että depression – serotoniinin puutteen takia.
Mutta palkkio ja tyytyväisyys eivät siis ole sama asia:
Palkkio ja nautinto ovat synonyymejä.
Tyytyväisyys ja onnellisuus ovat synonyymejä.
Nykymaailmassa nuo kaksi käsitystä – nautinto ja onnellisuus – menevät meiltä sekaisin. Seuraavat auttavat erottamaan ne toisistaan:
❤Nautinto on lyhytaikaista – syöt vaikkapa hampurilaisen
💚Onnellisuus on pitkäaikaista, elämänmittaista
❤Nautinto tuntuu kropassa
💚Onnellisuus on eteeristä, aineetonta
❤Nautinto on otettavaa, vaikkapa voitto kasinolla tai peliautomaatilla
💚Onnellisuus on annettua, saatua, vaikkapa hyvä elinympäristö
❤Nautinnon saa yksin, ahmit suklaakakun
💚Onnellisuus on sosiaalista kanssakäymistä, vaikkapa yhdessä syntymäpäivien viettämistä
❤ Nautinto tulee aineista, kokaiinista, alkoholista, heroiinista
💚Onnellisuus ei tule aineista
❤Nautinnon ääripäitä ovat riippuvuudet – liikaa alkoholia, liikaa pelaamista, liikaa seksiä, liikaa shoppailua
💚Onnellisuus ei voi aiheuttaa addiktioita!
Some-maailmassa näet ihmisiä, joilla menee hyvin, jotka näyttävät onnellisilta: on merkkivaatteet, hienot autot, asunnot, kalliit lomamatkat, ravintolaillalliset. Haluamme samaa.
Meidän pitäisi kuitenkin tunnistaa, että terveyttä, tyytyväisyyttä, onnellisuutta ei voi rahalla ostaa. Muuten olemme vaarassa hukata itsemme ja lapsemme.