Mikä vaivaa – sitäpä onkin vaikea selvittää kun oireet sopivat moneen. Minä selvittelin seuraavaa:
Alkuun oli viikonlopun kestävä raskas päänsärky, jota eivät edes Burana kasisataset tainnuttaneet. Sitten alkoivat sähköiskumaiset kivut korvan seudulla, poskessa ja otsalla. Yötä valvoessani lupasin tehdä tuhat ja sata hyvää työtä jos vain kipu hellittäisi.
Aamulla yleislääkäri korvan ja kurkun tutkittuaan oli sitä mieltä, että ei ole korvatulehdusta vaan pikemminkin kolmoishermosärkyä. Ja kun siihen ei Burana tepsi niin määräsi vanhaa edullista epilepsialääkettä.
Samaa lääkettä olin kokeillut kymmenisen vuotta sitten samaan oletettuun kolmoishermovaivaan, joten kieltäydyin muistaessani sivuvaikutukset. Silloin olin kuin zombi, joka turposi pari kiloa viikossa. Sillä kertaa olin jo käynyt valittamassa särkyä hammaslääkärille, jonka mukaan ei voinut johtua hampaasta, kun se oli juuri tehokkaasti juurihoidettu. Hammas kuitenkin lopulta osoittautui syylliseksi, se vedettiin pois ja kipu lakkasi.
Kun en halunnut ehdotettua epilepsialääkettä niin yleislääkäri kehotti menemään neurologille, jos särkyä ei kestä. Kirjoitti Burana kuussatasta ensiavuksi, mutta totesi, että ei se tuota särkyä kyllä tainnuta.
Sain ajan neurologille seuraavalle viikolle.
Hammasepisodista viisastuneena päätin kuitenkin käydä ensin hammaslääkärissä. Hammaslääkäri otti kuvat, kaikki oli kunnossa. Totesi sitten ohimennen, että siellä on kaksi haavaa suussa, näyttäisi herpekseltä. No niin, siinä se! Minulla ei ole koskaan ollut herpestä, mutta vesirokon olen sairastanut. Vesirokon aiheuttava varizella zoster jää uinumaan kehoon ja aktivoituu vyöruusuna herpes zosterina. Minun tapauksessani rakkuloita ei noussut kipukohtiin vaan suuhun. Olin kyllä tuntenut ne rakkulat, mutta oletin raapaisseeni näkkärillä kitalaen auki.
Hammaslääkärin kehotuksesta menin kuitenkin neurologille. Tämä totesi, että ei voi enää varmistaa testillä tässä vaiheessa, mutta näyttäisi vyöruusulta. Kirjoitti varmuudeksi modernimpaa kipulääkettä epilepsialääkkeen sijaan.
Pahin kipu oli tässä vaiheessa jo helpottanut koska olin aloittanut virusten torppauksen olettaessani, että kyse on korvatulehduksesta. Otin isot annokset lysiiniä, tuttua herpesvirus-torppaajaa, C- ja D- vitamiinia isoina annoksina, A-E- vitamiinia, timjamiuutetta ja mustaherukanlehtiuutetta, niitä kun oli kotona.
Ja sitten salvianlehtiä särkykohtaan. Uskoako ihmeisiin vai johdatukseen: valvotun yön ja loputtomien lupausten jälkeen aamulla hypähti silmille videonpätkä salviasta kivunlievitykseen. Videossa kehotettiin katkaisemaan pari salvian oksaa ja laittamaan särkevän kohdan päälle. Jutussa oli nilkka kipeä, kipukohdan päälle laitettiin yötä vasten pari oksaa salvian lehtiä ja sukka päälle. Voisi myös laittaa muovikelmua jutun mukaan, että pysyisi paikallaan paremmin. Ja voila, hyvin nukutun yön jälkeen kipu oli videon mukaan poissa!
Vanha sanontahan salviasta kuuluu: ”miksi annoitte miehen kuolla kun pihalla kasvaa salviaa”.
Minulla kasvaa salviaa pihassa, joten sitä sitten ohimolle ja laastarilla kiinni. Kipulääkettä en tarvinnut enää, mutta salvianlehtiä liimailin korvan ja ohimon seutuville muutaman päivän ja jatkoin virustroppejani.
Vyöruusunhan voi saada missä iässä vain ja usean kerrankin, mutta ikääntyessä riski kasvaa. Laukaisijana voi olla vaikkapa stressi, joku infektio tai immuniteetin lasku. Se tulee aina vain toiselle puolelle, yleensä vartalolle vyömäisenä alueena. Mutta voi tulla myös kasvoihin, jolloin silmäkin on vaarassa. Pahinta vyöruusussa on se, että siitä voi jäädä lopun iäksi kivulias hermosärky.
Vyöruusuun on olemassa viruslääkitys, mutta se pitäisi aloittaa 2 vuorokauden sisällä oireista. Lääke voisi helpottaa taudin oireita, mutta käytännössä et lääkitystä ehdi saada, kun taudin tunnistaminen on hankalaa. Jos toisen kerran sairastut vyöruusuun, niin silloin todennäköisesti tunnistat oireet ja osaat hakeutua ajoissa hoitoon.
Vyöruusuun on kaksi rokotetta, Zostavax® ja uudempi Shinrix®, joka on tehokkain ja kallein. Tutkimusten mukaan sen suojateho on yli 50-vuotiailla 97 %, yli 70-vuotiailla 90 % ja tehot laskevat vain vähän vuosien mittaan. Suojan saamiseksi tarvitaan kaksi annosta, joiden yhteishinta on lähes 500 euroa. Meillä ei kumpikaan rokotteista kuulu kansalliseen rokotusohjelmaan, kuten vaikkapa Saksassa.
Pitäkää siis ihmiset huolta immuniteetistanne hyvällä ravinnolla, välttäkää stressiä ja tankatkaa tarvittaessa ravintolisiä. Rokotuksista kukin voi päättää mielensä ja kukkaronsa mukaan.
Varaa aika ravintovalmennukseen tästä >>